iredale pedersen hook

trigg point house

The design evolved through a sequence of view corridors focusing on distant events from Rottnest to Trigg Point, Hillarys and Fremantle, captured in a frozen moment of fluid space. The upper level cantilevers to protect the lower level from the intense sun and launches in to the street dramatically engaging with the closer context.

A large external balcony is developed with flexibility to provide protection from winter storms and the intense prevailing winds and western sun. In winter this traps the sun and heat, filtering warm air back in to the house, in summer it acts as the first layer of protection from the elements.

Rooms are defined through cabinets that open and close and furniture placement is defined by ceiling extrusions. The perimeter is enclosed by a white elastic surface that opens and closes to focus particular views. Frank Lloyd Wright’s diagonal planning principles contribute to the ongoing sense of movement and engagement with the exterior.

The depth of the section is revealed through a collection of extruded light filtering tubes, connecting upper and lower levels while creating a sense of moving under the surface of a large mass.