iredale pedersen hook

reynolds residence

This small residential project explores the uniquely Australian architectural typology of the ‘Backyard Reno(vation)’. Grafted onto the rear of a 1930’s brick bungalow this design reinterprets the local architectural tradition of the addition or ‘lean to’. It continues the practice’s research into the re-calibration of the Australian suburb, where old homes are adapted to new lifestyles. Stretching over the length of the site the new space deflects in plan and section towards the northern sun. The roof form mimics the particularly Australian ‘Bullnose’ used to cover the porch or ‘verandah’ of a traditional homestead, in this project it retains its corrugated metal materiality, but is grossly enlarged in scale to become the addition wrapping back above the floor level capturing a new volume. This new space opens to the revitalized garden and hovers as though waiting to reengage with the land providing a shelf for the hi-fi and extends outside to become an external seat on which to enjoy late sunny Perth afternoons. This dynamic spatial quality contrasts the stiffness of the original dwelling; what we refer to as a constructed suburban Jekyll and Hyde. The project has been widely published in the architectural press and was featured in the chapter on iredale pedersen hook in Next Wave, Davina Jackson’s important book documenting emergent Australian architecture practices and was later published in books from Madrid, Milan and Shanghai. The project was exhibited in Tokyo, Europe and Australia as part of the New Trends in Architecture touring exhibition in 2007 and heavily awarded including the BHP Colorbond Steel Award, Archicentre Award and an Alterations and Additions Award at the 2002 RAIA WA Chapter Awards.