iredale pedersen hook

1_IPH_01282_IPH_00433_IPH_01214_IPH_00805_IPH_01396_IPH_00577_IPH_00258_IPH_00949_IPH_006110_IPH_016311_IPH_011112_IPH_004613_IPH_010814_IPH_005915_IPH_016216_IPH_0168Concept 2 matlockStamp_Matlock 1MATLOCK planMATLOCK sectionAMATLOCK sectionBMATLOCK elevationmatlock models

matlock street mount hawthorn

The design began with the continuation of an existing limestone plinth; this plinth sits under the existing house anchoring it to the site. We extended the limestone plinth to form both interior and exterior spaces, it beings as a street wall creating an intimate threshold space between the street and the house, it continues under the house linking the old and new and continues in to the garden forming the rear garden with planter boxes. The owner and his father (the Italian stonemason) built this wall.

The original rooms are restored and act as passive spaces with a sense of rich interiority.

The new rooms create a sense of wonderment by a carefully manipulated section that literally flips the roof of the existing house and transforms this in to a ceiling. Typically the geometrical richness of the older houses is revealed to the street with a complex pitched roof while the interior remains with a flat ceiling.